Directeur van buiten heeft recht op de juiste begeleiding

21 september 2023

coaching, directeur, leiding geven, reflectie, starter, Zij-instromer

Van kleine dorpsschool naar school met 2 locaties

12 jaar geleden startte ik als directeur van een grote basisschool met 2 locaties, na drie-en-een-half jaar directeur te zijn geweest van een kleine dorpsschool. Ik weet nog goed dat ik solliciteerde. Ik twijfelde enorm. Zat ik niet te kort op de school waar ik zat? Hoe groot was de kans dat ik het zou worden? Er zouden vast veel sollicitanten zijn met meer ervaring dan ik. In 2011 was er geen sprake van een tekort aan directeuren. Het kon maar zo zijn dat er 20 – 30 mensen op zo’n functie solliciteerden. Toch kreeg ik de baan en daarmee de kans om een volgende stap in mijn ontwikkeling te zetten.

“Ruim 10 jaar geleden kon het maar zo zijn dat er 20-30 mensen op een functie van schoolleider solliciteerden. Nu mag je blij zijn als het 3 of 4 zijn.”

Ervaren directeur gezocht

Anno 2023 ziet de wereld er heel anders uit. Een bestuur mag blij zijn als er op een directiefunctie drie of misschien wel vier kandidaten reageren. Wanneer het profiel vraagt om een heel ervaren directeur, dan is de spoeling nog dunner. Het mag duidelijk zijn: we hebben een lerarentekort in Nederland, maar het schoolleiderstekort is nog groter. De officiële cijfers wijzen dat ook uit. Het is dan niet gek dat in het onderwijs de focus op het invullen van dit tekort ook steeds meer gericht is op zij-instromers van buiten die ervaring hebben met leidinggeven in een andere sector dan het onderwijs.

Het schoolleiderstekort is verder opgelopen naar 13,6%
tegenover een lerarentekort van 9,5%

Startend directeur

Toen ik startte als directeur was er een subsidie waarmee zowel de opleiding als de begeleiding van de startende directeur bekostigd werd. Deze subsidie was bedoeld om leerkrachten die de stap naar directeur maakten te faciliteren en te ondersteunen. Het zou mooi zijn als dat juist in deze arbeidsmarkt een dergelijke subsidie nieuw leven ingeblazen wordt.

Subsidie

De focus van het ministerie van onderwijs ligt steeds meer op de facilitering van de zij-instromer. Dit geldt ook voor directeuren. Het ministerie heeft hier een subsidieregeling voor: De subsidieregeling Instroom schoolleiders po van buiten het onderwijs is bedoeld om besturen in het primair onderwijs te stimuleren om schoolleiders van buiten het onderwijs te werven. Deze regeling staat open tot en met 15 oktober 2023.

Gouden start

Een juiste begeleiding vanaf de start van een schoolleider van buiten het onderwijs is cruciaal. Het onderwijs start het schooljaar vaak met de gouden weken in de klas. Bedoeld om als leerkracht en klas een goede start te hebben met elkaar, vaak de eerste 6 weken van het nieuwe schooljaar.

Gunnen we onze schoolleiders van buiten ook hun eigen gouden startweken?

Het koppelen van een ervaren schoolleider aan zo’n starter helpt deze directeur zijn gouden eerste weken te laten beleven in het onderwijs. Precies waar deze subsidie voor bedoeld is.

Verta Onderwijsadvies biedt zo’n ervaren directeur, die middels coaching on the job/ traineeship jou kan begeleiden in je gouden weken. Wil je hem ontmoeten?

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋 Hoe kunnen we je helpen? Stuur ons een berichtje!