HELP! Mij door de eerste 100 dagen als startend directeur…

7 juni 2023

coaching, directeur, starter

4 februari 2008

Maandagochtend. De vrijdag ervoor had ik afscheid genomen als leerkracht. Een weekend om bij te komen en op zoek te gaan naar een nieuwe tas van het geld dat ik had gekregen voor mijn afscheid. Die maandag stapte ik als 28-jarige mijn nieuwe school binnen, bij een nieuwe werkgever, met nieuwe mensen en belangrijker: in een nieuwe functie. Ik was ineens startend-directeur van een school. En behoorlijk jong ook!

Kantoor

Dan heb je ineens een kantoor met een computer waar je direct van alles van vindt. Maar oké, dat is niet de eerste prioriteit. Je geeft ineens leiding aan mensen. Dus eerst maar eens een rondje doen en kennismaken. Handen schudden en vertellen dat je er zin in hebt. De spanning in je lijf voelen. Hoe zal het gaan? Hoe zal het zijn? Het welkom was fijn en hartelijk. Een echte dorpsschool en een team dat hart voor de school heeft. Twee jonge jongens die net van de PABO af zijn en een plek in het team hebben: dat schept een band.

Waar ga je beginnen?

Waar ga ik beginnen op maandag 4 februari 2008? Ik herinner het me nog goed. Ik ben een mensenmens, dus eerst maar veel kennismaken. Met leerkrachten, met leerlingen en met ouders. Koffieochtenden en horen wat er leeft en speelt. En tegelijkertijd komt er direct de waan van de dag en de verwachtingen van de omgeving. Het dorp wil weten wie de nieuwe directeur is. Je werkgever verwacht van alles, want de trein van het schooljaar loopt al.

Hoe kom ik aan een coach?

Een coach had ik nog niet. Ja, in mijn arbeidsvoorwaarden was afgesproken dat ik die mocht opzoeken. Dat is fijn zo’n werkgever die dat allemaal faciliteert. Maar ja, wat is nu een goede coach? En wat heb ik nodig want ik doe dit voor het eerst. De school had relaties met een schoolbegeleidingsdienst en niet veel later belde de accountmanager. Die was benieuwd naar de nieuwe directeur. Prima, een kennismaking kan nooit kwaad. De man bleek een ervaren directeur te zijn geweest en er was een klik. Hij bleek ook zelf aan coaching te doen en de eerste afspraken waren al snel gemaakt. Samen gingen we op weg en zijn invloed is groter geweest dan ik vooraf voor mogelijk hield.

Zoek een coach die bij je past

In mijn ruim 15 jaar ervaring die ik inmiddels als directeur van een school en/ of kindcentrum mag hebben, heb ik wel geleerd dat je het beste leert door het gewoon te doen. Door schade en schande ben ik wijzer geworden, maar wel door altijd mensen om mijn heen te verzamelen. Mensen die je spiegelen, waar je mee kunt sparren en die evt. zelfs heel intensief met je mee op lopen. Mensen die het vak kennen, maar ook de valkuilen zelf al een keer hebben meegemaakt. Ik heb in die jaren alles wel een keer meegemaakt en deel die ervaringen graag. Ik kan met je mee oplopen door je door die eerste 100 dagen heen te helpen. Zullen we dat samendoen?

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋 Hoe kunnen we je helpen? Stuur ons een berichtje!