Pak je rol als (startend) intern begeleider of directeur

21 augustus 2023

coaching, directeur, intern begeleider, reflectie, supervisie

Heb jij het lef van de gelaarsde kat?

Start jij na de vakantie als intern begeleider of directeur dan wacht je een mooie uitdaging. Je hebt er zin in, maar spannend is het ook. Vragen als: Kan ik dit wel? Wat hoort er binnen mijn takenpakket? Wat verwachten de teamleden van mij? Spelen door je hoofd. Je bereidt je voor door met anderen over je nieuwe rol te praten, vakliteratuur te lezen en misschien heb je ook al een scholing gevolgd of op de planning staan. Maar toch, het blijft een spannende stap.

Het bos in

Een paar weken voor de zomervakantie liep ik door het bos, samen met een professional uit het onderwijs. Ze was net aangenomen en had zin in haar nieuwe baan. Tegelijkertijd was ze druk met de afronding, overdragen en afscheid nemen op haar oude werkplek. Ze zat in een transitie fase, het oude loslaten en dan starten met haar nieuwe baan. Ze had er heel veel zin in, maar een stemmetje in haar hoofd zaaide twijfel. Kan ik dit wel? Is dit niet te hoog gegrepen? Heb ik wel voldoende expertise? Deze onrust, het ongemak, hoort bij zo’n overgangsfase. Samen met iemand reflecteren op dit proces is dan helpend. We lieten ons tijdens dit gesprek leiden door het sprookje van De gelaarsde kat. Tijdens coaching en supervisie gebruik ik vaak creatieve werkvormen, reflecteren aan de hand van een verhaal of boek is er één van. En waar kan dat nou beter dan in het bos? Ons kantoor en coachruimtes bevinden zich vlakbij het bos dus hier maken we dan ook graag gebruik van.

De gelaarsde kat

Ken je het sprookje nog?

Van de molenaar en zijn drie zonen. De derde zoon die als erfenis niet de molen of het paard kreeg, maar een kat. Een kat in de zak dacht hij, maar dat pakte heel anders uit. Die kat regelde alles zodat de zoon van de molenaar wel in zijn nieuwe rol als markies moest stappen.

Het is een mooi en uitdagend voorbeeld wat deze kat ons geeft. Hij heeft een behoorlijk portie lef en is verrassend inventief en pro-actief.

Als je iets wilt worden mag je nu beginnen het te zijn.

Pak je rol

Nu heb jij niet zo’n heldhaftige creatieve viervoeter met hoed en zwaard die de zaakjes voor je regelt. Jij hebt nog iets veel krachtigers in handen: Je neemt jezelf mee! Met al je kwaliteiten, ervaring en competenties. Je hoeft je niet mooier voor te doen, maar je mag wel in je nieuwe rol stappen en onderzoeken hoe deze bij jou past. Welke kwaliteiten heb je die passen bij deze rol? Welke nieuwe kanten van jezelf komen naar voren? Waar heb je wat te leren? Gun jezelf de tijd. Het hoeft niet meteen perfect. Je mag oefenen en ontdekken. Als je iets wilt worden mag je nu beginnen het te zijn.

Sta af en toe even stil

Deze eerste weken komt er veel op je af. Neem af en toe de tijd voor reflectie en sta eens stil bij één van de volgende vragen:

  • Welke van mijn rollen pak ik van nature op?
  • Hoe kan ik dit inzetten op mijn nieuwe werkplek?
  • Op welke momenten ervaar ik flow?
  • Waar houd ik mezelf nog klein?
  • Wat wil ik graag meer van mezelf laten zien?
  • Wat is mijn eerste stap om zichtbaar te zijn?

Heb je behoefte aan iemand die met je meeloopt tijdens deze eerste periode? Die de tijd neemt om samen met je stil te staan bij jouw vragen? Die samen met jou zoekt hoe jij je rol kan pakken op een manier die bij jou past? Wij bieden verschillende vormen van coaching en supervisie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋 Hoe kunnen we je helpen? Stuur ons een berichtje!