Waarom een boompaaltje soms nodig is…

7 juni 2023

Niet gecategoriseerd

Pas geleden wandelde ik met wat vrienden ik door het prachtige, Limburgse heuvellandschap. Het was mooi zonnig weer en veel bomen stonden al in bloei.  

Al pratend viel mijn oog op een klein boompje met een paaltje ernaast. Het was, denk ik, een jonge meidoorn met witte bloesem. Het viel mij op dat het houten boompaaltje veel kleiner was dan de boom en er helemaal niet meer aan vast zat. En ook het zwarte boomlint, wat normaal om de boom heen zit, hing er wat losjes naast.

Ik weet niet waarom mij dat opviel, maar terwijl ik even stil stond, moest ik even aan mijn werkpraktijk denken. 

Ik begeleid vaak jonge of startende intern begeleiders. Die zijn de eerste tijd erg druk om staande te blijven. Er komt van alles op hun af en ze vinden het erg fijn om wat steun te krijgen. Dat paaltje ernaast deed me denken aan mijn rol als begeleider. Ik sta er in het begin dicht op en geef een startende IB veel houvast. Door samen casuïstiek te bespreken, studiedagen voor te bereiden of besprekingen te evalueren, ben ik nauw betrokken. De eerste groei-jaren als IB vergen veel energie en aandacht. Na verloop van tijd verandert mijn rol. Dan groeit het zelfvertrouwen en is er meer autonomie en laat ik meer los. Dan coach ik meer en stimuleer ik om de ruimte te zoeken en te groeien in de functie. Dat betekent dat ik uiteindelijk zelfs niet meer nodig ben als steunpilaar. Misschien sta ik dan alleen maar in de weg.

Dit paaltje stond daar natuurlijk niet om mij dat te vertellen. Maar bepaalde me wel weer even bij de waarde van een boompaal. Mocht je een steunfiguur nodig hebben om goed te starten of door te kunnen groeien? Dan kun jij bij mij aankloppen. Ik begeleid je via een individueel traject. Op het gebied waar jij verder in wilt groeien; zoals HGW, werken met Referentieniveaus, positionering in je team etc. Ik ben een geode houvast, met inmiddels ervaring in het begeleiden van IB op meer dan 15 scholen, kan ik je veel steun geven. Bel me gerust.

Popke Hooghiemstra

Bij Verta Onderwijsadvies geloven we in krachtige professionals, door te helpen in hun groei en ontwikkeling.  

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋 Hoe kunnen we je helpen? Stuur ons een berichtje!